torsdag 12. november 2009

Lille gullet vårt er 18 uker!

Da er lille gullet 18 uker + 5 dager. Er snart 19 fullgåtte uker og vi går sakte men sikkert inn i uke 20! Men først en oppdatering om hvordan gullet vårt er i utvikling akkurat nå.

Fra 18 uker og 0 dager til 18 uker og 6 dager av svangerskapet.
Vekt: 220 g
CRL: 13,5 cm
Full lengde: 18 cm


OM BARNET
Fosteret er i begynnelsen av denne uken 16 uker gammelt. Ørene stikker litt ut fra hodet og øynene når sin endelige plassering i ansiktet. Selv om øyelokkene forblir lukket en stund til, kan fosteret allerede blunke.
I tarmen samles avfallsstoffer, døde celler og fordøyelsesvæsker. Dette kalles mekonium og vil bli barnets første avføring.
Fingertupper og tær utvikler sine særegne avtrykk!
Nervene begynner å dekkes av et fettlag kalt myelin. Det gjør nervecelletransporten enklere og beskytter mot ubrutte impulser.
Blodsirkulasjonen er i full gang. Navlestrengen vokser og blir tykkere når blod transporteres med betydelig kraft gjennom den for å gi næring til fosteret. Immunsystemet begynner å virke denne uken og lager antistoffer.
Nå begynner fosteret å bli stort og sterkt nok til å sparke så hardt at du kan kjenne det. Noen kjenner spark allerede, andre må belage seg på å vente en liten stund. Som regel kjenner flergangsgravide spark tidligere, fordi de vet hva de skal kjenne etter.

I går når vi lå å slappet av med de siste episodene av friends i sesong 10 kjente jeg noen små spark av minien.. Jeg sa fort til Nils Håkon at han måtte legge hånden sin over magen og trykke litt hardt på den. Etter ett par sekund kjente han også at babyen sparket. Tre spark kjente han veldig godt før babyen ikke sparket lenger. Fantastisk opplevlese å kjenne at h*n sparket så harde spark. <3 Nå er det bare 6 dager igjen til ultralyd. Vi gleder oss veldig!

Ingen kommentarer: